Намаляват административната тежест за превозвачите Старите нови автомобили ще преминават

...
 
Намаляват административната тежест за превозвачите Старите нови автомобили ще преминават
Коментари Харесай

Колите внос на старо първо на преглед, после в КАТ

  Намаляват административната тежест за превозвачите
Старите „ нови ” коли ще минават първо на механически обзор, а по-късно ще се записват от органите на реда. Това е част от измененията, които сега се разискват в работната група от Министерството на превоза и Министерството на вътрешните работи, която разделя на три елементи настоящия обемист Закон за придвижване по пътищата.

Целта е

вносните коли, навъртели
вече хиляди километри,

да бъдат проверявани за редовност, с цел да може да се записват като изправни транспортни средства, разяснява пред „ Монитор ” Дамян Войновски, основен секретар на ИА " Автомобилна администрация " (ИААА). Така импортираните от чужбина бракувани и негодни за приложимост транспортни средства ще бъдат спирани не по пътищата, а преди регистрацията им в КАТ. „ Искаме да обърнем процеса, с цел да засилим контрола преди регистрацията ”, добави Войновски.

Промяната

ще понижи административната
тежест за превозвачите,

които постоянно записват транспортно средство в Министерство на вътрешните работи и по-късно минават на механически обзор. Това се изисква при спомагателни инспекции на автомобила, като ADR или за транспорт на деца и възпитаници, където има по-особени условия. „ Те един път минават на обзор в Министерство на вътрешните работи, а по-късно би трябвало да минават на механически обзор през ГТП, с цел да им издадем уверение. Ако първо минават през техническия пункт това ще бъде още едно облекчение за превозвачите ”, счита основният секретар на автомобилната администрация. Същото важи и за таксиметровите превозвачи, които минават на механически обзор на оборудването.

В момента ИААА приготвя

промени в наредбата за
таксиметровия транспорт на пасажерите,

в която ще бъдат въведени облекчения за таксиметровите водачи. Част от регистрите на организацията ще станат обществени, с цел да не се постанова да носят документи в общините, когато вършат информации за транспортните си средства.

Както „ Монитор ” заяви, от организацията ще пресекат опцията водачите да минават през механически обзор без заплатен налог в общината. Това ще се реализира посредством свързване на автомобилната администрация непосредствено със сървърите на Национална агенция за приходите. В момента протичат проби на системата и до месец колите без информация за платени данъци няма да бъдат допускани до техническа инспекция.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР